Go ile Yaşamak

Go ile YaşamakA Beautiful Mind (Akıl Oyunları) filmini hatırlıyor musunuz?

Evet ise, bahçede siyah beyaz taşlarla bir oyun oynandığını da hatırlıyor olmalısınız. Bu sahne sayesinde bir çok kişinin aklında yer etmiştir Go oyunu. Akıllarda yer eden fakat oynanması bilinmeyen oyun desek doğru olur mu? Biraz daha ilerletip nasıl oynandığı merak edilmeyen oyun da diyebilir miyiz?

Şimdi biraz bildiklerimizi ilerletip oyunu tanıyalım; hatta bu yazıyı okuduğunuzda oyunun nasıl oynandığını öğrenmiş olacağınıza garanti veriyorum.

4000 yıllık geçmişi ile Çin ve Japonya’da doğmuş bilinen en eski tahta oyunudur Go. Yaşamla eşdeğer bir yaratılış, yoğun bir meditasyon, insan kişiliğinin bir aynası, soyut düşünmeyi geliştirmede bir alıştırma, ya da iyi oynandığında, siyah ve beyaz taşların tahta üzerinde zarif bir dengeyle dans ettiği güzel bir sanat eseri. Bir iletişim şeklidir, konuşma geçmeden. Karşınızdakinin karakterinin saldırgan mı ihtiyatlı mı, yoksa umursamaz mı olduğunu onunla Go oynayarak anlayabilirsiniz. Go ile cümleler kurar, hayatınızdaki kararları oyun esnasında gözden geçirirsiniz.

19×19 boyutunda tahta üzerinde oynanır oyun. Yalnızca bir kuralı olduğu için çok basittir öğrenmesi. Öğrenilmesi kısa, ustalaşması bir hayat sürer. Bir klasik müzik eseri gibi sizi bekler. Uzun süre dinlemezsiniz, yıllar sonra dinlediğinizde özlediğinizi hisseder, ona sarılırsınız.

Oyun 2 kişi oynanır, amaç karşınızdaki rakipten daha fazla alan elde edebilmektir. Oyuncular taşları tahtaya sırayla birer birer koyarlar, konulan taşlar hareket etmez. Rakibin taşlarını çevrelediğiniz takdirde çevrelediğiniz alan sizin olur ve rakibin taşlarını esir olarak alırsınız. Başlarda bu gayeyi taşır iken ustam beni bir konuda uyarmıştı. Asıl önemli olan şeyin rakibinizi çevreleyip yok etmek değil, tahtayı rakibinizle paylaşma sanatını başarabilmek olduğunu söyledi.

Agresif olduğunuzda ise oyun sizi doğasındaki yapısı sebebi ile cezalandırıyor ve iyi bir performans sergileyemediğinizi görüyorsunuz. Benim oyundan hayat ile ilgili olarak öğrendiğim ilk ders bu idi. Nicesi oyun içinde gizli. Keşfedin. Haydi, siz de kendi cümlelerinizi kurun…

Tasliyol

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EnginDergi Enginer Dijital Hizmetler | Tüm Hakları Saklıdır. © 2008 - 2024