İtalyan Modası

İtalyan ModasıŞu bir gerçek ki İtalyan Modası’nı anlamak için burada yaşamak gerçekten gerekliymiş. Aslında tam olarak anlatabileceğimiz çok net örneklere sahip bir yapısı yok. Burada yaşayan herkesin kendine ait bir stili var desek daha doğru olur. Yani kimsenin stil kaygısı taşımadığı bir ülke. Şöyle söyleyebilirim ki sokağa çıkarken mor pantolonum kırmızı ceketimle uymaz sanırım demiyor kimse:) Buna bir isim takmak gerekirse ‘Özgür Sokak Modası’ bu ülkede gerçek anlamıyla yaşanıyor.

Nedir özgür sokak modası? Az önce de söylediğim gibi aslında uyum kaygısı içermeyen, ben bunu beğenir bunu giyerim anlayışı… Buradaki tek kaygı giyinirken marka bir şeyler giymek ama onları ne kadar birbiriyle kombine edebildikleri meçhul:) Şöyle bir durumda var burada sadece İtalyanlar çoğunlukta değil… Hintliler, Japonlar, Çinliler, Zenciler, Koreliler, Araplar… Yani tam bir kültür karışımı diyebiliriz buna. Herkesin kendi tarzı, kendi gelenek göreneği giyim tarzına yansıyor. Hepsinden ilginç bir parça dikkatinizi çekebilir. İtalyan modası geneline bakacak olursak sadelikten çok uzak, açık anlatımıyla süsü seviyor buradaki insanlar. İtalyan modasının yapı taşı olan mağazaları gittiğiniz her yerde görüyorsunuz zaten. Bunların ciddi anlamda önemlilerini sıralamak gerekir ise:

İtalyan Modasıİtalyan Modası

  • D&G
  • PRADA
  • MISSONI
  • BULGARI
  • EMILIO PUCCI
  • TOD’s
  • BOTTEGA VENETA
  • VERSACE
  • GUCCI
  • ROBERTO CAPUCCI
  • LA PERLA

Bunlar zaten çok bilinen markalar bunun dışında İtalya’ya özgü birçok marka daha mevcut. Bunlar çoğunlukla hazır giyime yönelik olmadığı avangarde bir tarza sahip olduğu için ülkemizde bulunmuyor. Mesela buradaki en ünlü erkek giyim markalarından biri Ermene Gildo Zegna. Bunlardan bazıları el dikişleriyle ve kaliteli kumaş, materyal kullanımıyla da ünlüler. D&G, GUCCI, ERMENE GILDO ZEGNA ve KITON markaları el işçiliğinde çok iyi ün yapmıştır. Burada ki üretim yerleri ‘BIELLA’. İtalya’daki kaliteli moda dergilerine örnek verecek olursak bunlar da:

  • WWDFriday
  • WWDBeautyBiz
  • MFFashion
  • MFGentleman

Buradaki ünlü moda eleştirmenlerinden biri de ‘Suzy MENKES’. Peki neden bu kadar moda kelimesiyle birlikte anılıyor İtalyanlar? Bu işi gerçekten de çok mu iyi başarıyorlar?

İtalyan ModasıBana soracak olursanız, kendi bakış açımla şunu söyleyebilirim ki: İtalyanlar işin reklamını çok iyi yapan insanlar. Tarihi, kültürel, mimari ve hatta mutfak kültürlerine bile çok sahip çıkıp değerini yitirtmemişler. Bir özentilik ya da bir başkasına benzeme kaygısı gütmemişler. Buraya geldiğiniz zaman İtalyan ruhunu size hissettirmek için her şeyi yapıyorlar siz de evet İtalya’dayım diyorsunuz. Modayı sadece giyim olarak ayırmamışlar mesela. Onlar için moda demek tüm hayat felsefeleri tüm yaratımları tüm kültürleri demek, hiçbir şeyi birbirinden ayırmadan önünüze koyuyorlar. Bunu biz yaptık diyorlar. Size modayı tarif ederken en ünlü aşçılarından başlayıp, mutfak kültürlerini, Nutella ve Barillayı bile onların bulduğunu anlatıyorlar. Oradan bizim teknoloji olarak ayırdığımız kısmı da modaya katıp Vespa’yı biz bulduk, Ferrari 476 GT’nin tasarımı İtalyanlar’a aittir diyorlar. Kültürü sadece mimari içinde bırakmayıp onu da modaya katıyor ve Rönesans’tan kalan tablolardaki kıyafetleri size örnek gösteriyorlar, ev dekorasyonunu modaya katıyorlar, Sacco adıyla anılan armut koltukları ilk 1968’de biz bulduk diyorlar. Marilyn Monroe’nun eteklerinin uçuştuğu meşhur film ‘Quando La Moglie e in Vacanza’ filmi de burada çekilmiş.

İtalyan ModasıHepsine tamam da dantelimize ve çinimize sulandıkları an bende ipler koptu. Bizim kaybımız belki de bu dedim, arkasında durmadığımız annelerimizin, anneannelerimizin yıllardır el emeği, göz nuru iğne oyalarını dantellerini bile kaptırmışız. Osmanlı zamanından kalma kültürümüzü çiniyi kaptırmışız ki biz daha daha kalitelilerine sahibiz. Biz de bir şeylerden bahsetmemiz gerektiğinde ülkemiz her türlü zenginliğiyle bir bütündür demeli ve hepsini altın bir kase içinde sunmalıyız. Kendi kültürüne sahip çıkan her ülke kazanır.

İtalyan ModasıNeyse nerede kalmıştım, olayı toparlamam gerekirse, iyice konuyu yaymadan… Burada her kültürden her toplumdan insanı görüp onlardan farklı stiller yaratma potansiyeliniz çok fazla. İtalyan kadınlarına fazla bir şey diyemem şuan burada moda olan şey kürk, kaşe kabanlar (özellikle kahve tonları hakim), Leopar baskıları ve diz üstüne kadar çıkan uzun çizmeler… 2011 yılını bu şekilde yaşayacağız, ama çoğu İtalyan erkeği gerçekten çok bakımlı. Giyimlerine çok özen gösteriyorlar ve sanırım hiçbiri body salonundan çıkmıyor. Belli bir yaş üstü erkekler ise trench coat ve takım elbiseden vazgeçmiyor her zaman şık geziyorlar. Lükse karşı bir düşkünlük var İtalyanlar’da burada hiçbir şık restoranı boş göremezsiniz. Her akşam baloya gidercesine şık giyimli insanlarla dolup taşıyor.

İtalyan ModasıBeni burada esas çeken şey Gotik Mimari’nin etkisi. En iyi örnek ise kesinlikle ‘DUOMO KİLİSESİ’. Onun dışında başka örnekler de var tabi ki; mesela: ‘Castello, Como…’ Neden bilmiyorum mimar olmamama rağmen mimari güzellikler her zaman ilgimi çekmiş ve ilham vermiştir bana. Bu şehrin sokakları eskimiş anılar kokuyor. Gerçekten çok güzel korunmuş mimari eser diyebileceğim güzellikte binalar var. Canım sıkıldığın yağmurun altında bir saat yürüdüm mü, o tarihi arka sokaklar bana ilaç gibi geliyor diyebilirim. Mesela şuan bu yazıyı hazırlamamda bana gaz veren de bu oldu. Penceremden dışarıya bakarken gördüğüm tarihi taş binalar, eskinin kokusu ve yağmurun sesi…

Nilgün Hepyalçın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EnginDergi Enginer Web Hizmetleri | Tüm Hakları Saklıdır. © 2008 - 2024