Çocuklar Hayatın Gerçekleriyle Yüzleşmeye Erken Yaşta Başlamamalı

Çocuklar Hayatın Gerçekleriyle Yüzleşmeye Erken Yaşta BaşlamamalıBir baba veya bir anne çocuğunu kucağına alıyor ve bilgisayarın başına oturuyor. Belki bir çizgi film izletecek ya da en basitinden bir oyun oynatmaya kalkacak. Şimdi! Buraya kadar her şey normal. Sonra bir fotoğraf. Üzerine duygusal bir yazı yazılmış bir fotoğraf. Fotoğrafta Filistin’de ölen küçük çocuklar, anneler, babalar… Kopan bacaklar, parçalanmış bedenler, kanlı görüntüler…

Çocuklar, hayatın gerçekleriyle yüzleşmeye erken yaşta başlamamalı abiler! Yapmayın! Bilinçaltının sınırlarını bilmeyenleriniz varsa eğer içinizden ‘Amaan ne olacak ki, alt tarafı bir fotoğraf.’ dediğinizi duyar gibiyim. Hangi psikoloğa giderseniz gidin haklı olduğumu söyleyeceklerdir.

Bugün IŞİD denilen Orta Çağ karanlığını günümüze taşımaya çalışan densiz örgütün M.Ö. 8. yüzyıla ait bir Asur heykelini parçaladığı görselini Facebook aracılığıyla millete sununca bana mesaj yazdılar: ‘Filistin hakkında hiç konuşmuyorsun.’ diye. Hatta biri yorum bile yaptı. Şunu belirteyim: Biz Nazım Hikmet şiirleriyle büyüdük. Siz patilerinizle politikanın basamaklarını tırmanırken biz Babıali yokuşunda ‘Çocuklar öldürülmesin, şeker de yiyebilsinler.’ diye bağırıyorduk. İnsan hayatının değerli olduğunu liderlerden değil, şiir yazan, şiir okuyan afili gönüllerden öğrendik. Önyargılarınıza esir olmayacak kadar şiir sevdik, şiir okuduk biz.

IŞİD bugün her ne kadar da Müslümanlığın özüne iniyoruz dese de, yaptıkları Orta Çağ karanlığının bir emaneti olmaktan öteye gitmiyor.

Sanat Tarihi eğitimi gören bir birey olarak bu tip bir olaya tepki göstermem zaten normal bir durum. Tarih bilinci oluşmamış toplumların yerle yeksan olduğu bir gerçekken bu duruma kayıtsız kalmam zaten cehaletin bir göstergesi olurdu.

Filistin şu anda bir cehennem ve orayı cehenneme çeviren insanlar da cennete inanıyor. Biz cennete inananların dünyayı da cennete dönüştürmesi gerektiği kanaatindeyiz. Hangi dine mensup olursa olsun, bir insan dünyayı güzelleştirmeye yönelik adımlar atmalı düşüncesindeyiz.

Velhasılıkelam, milleti bilinçlendirmek adı altında paylaştığınız bu fotoğrafların dünya barışına katkısı olmamakla birlikte, hem çocuklarımıza hem de zeytin dallarıyla örülmesi gereken tüm evrene şiddet tohumları ekmekte.

Çocuklarınızı bilgisayar ekranlarından uzak tutun!

Tuncay Ünaydın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EnginDergi Enginer Dijital Hizmetler | Tüm Hakları Saklıdır. © 2008 - 2024