İş Hayatı ve Duygular

İş Hayatı ve DuygularUzun yıllar kabul gören bir eğilim vardı: İş hayatında duygusallığa yer olmaz. İş ilişkileri aklın ve mantığın hüküm sürdüğü alandır. Buna karşılık, duyguların iş hayatında akıl, uzmanlık, tecrübe kadar ve hatta daha çok önemli olduğunu savunanlar hep küçümsendi.

Oysa psikoloji bilimi ilerledikçe, yapılan araştırmalar iş hayatında duyguları önemsemeyen eğilimin ne kadar boş ve temelsiz olduğunu ortaya koyuyor.

Duygular Ne İşe Yarar?

Duygular, içimizden veya dış ortamdan gelen uyarıcılara karşı iç dünyamızda oluşturduğumuz durumlardır. Ne işe yarar derseniz, duyguların, bulunduğumuz ortama uyum sağlama, bizi harekete geçirme ve karar vermemizi sağlama işlevleri vardır.

İş Hayatına Nasıl Yansır?

En temel duygu ile başlayalım isterseniz: Sevgi…

İşinizi sevmediğinizi düşünün. Nasıl gidersiniz her gün işe? Nasıl iş yaparsınız? Nasıl davranırsınız çevrenizdekilere ve hizmet verdiğiniz insanlara? Bakın daha hiç uzmanlık, tecrübe, akıl vb. konulara girmedik.

İçinizde mutlaka şöyle söyleyenler olacaktır: “Ben işimi sevmesem de bunu çevreye yansıtmıyorum.” Bunun Türkçe meali şudur: “Ben içimde dert ve stres biriktiriyorum.” Bir süre sonra ama tükenmişlik, ama depresyon olarak çıkacak demektir karşınıza. Çünkü bu durumda da duygularınızı bastırıyorsunuz ve sağlıksız olarak püskürmesine neden olacaksınız demektir.

İş hayatında başarılı insanlara bakın lütfen. Başarılarının yapı taşlarından birisi, işlerine, uğraşlarına tutkuyla bağlı olmalarıdır. Tutku nedir? En güçlü duygulardan birisi. Hâlâ iş hayatında duyguların verimliliği, performansı, bağlılığı etkilemediğini iddia eden var mı?

Duyguları Yönetebilmek Bir Olgunluk Belirtisidir

Duygular hayatın diğer alanlarında olduğu gibi iş hayatında da bu kadar önemli ise, onları nasıl daha başarılı ve etkili olmak için kullanabiliriz?

İşte bu noktada anahtar bir kavram devreye giriyor: Duygusal zekâ…

Duygusal zekâ, hissettiğimiz duyguları doğru tanımlamayı, özellikle olumsuz duygular başta olmak üzere duyguları kontrol edebilmeyi, kendimizi amaçlar doğrultusunda harekete geçirebilmeyi, insanlarla doğru ve kaliteli ilişkiler kurabilmeyi içeren bir yetkinlik, beceri seti…

Yetkinlik dedim, beceri dedim. Çünkü duygusal zekâ geliştirilebilen bir özellik. Çaba ile tecrübe ile ve yaşananlardan çıkartılan derslerle duygusal zekâyı geliştirmek, güçlendirmek kendi elimizde.

Yazımızın başlangıcından bu tarafa ifade edilen, iş hayatında duyguları lehimize sonuçlar elde edebilmek için kullanabilmenin, duyguları, iş başarısının yakıtlarından birisi yapabilmenin yolu da duygusal zekâyı anlamaktan ve güçlendirmekten geçmektedir.

İlker Kaldı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EnginDergi Enginer Dijital Hizmetler | Tüm Hakları Saklıdır. © 2008 - 2024